Veen en Amstelland On Stage:

‘Leerlingen weten nu beter waarvoor ze kiezen’

Voor leerlingen op het vmbo wordt de vraag ‘wat wil je later worden’ al op jonge leeftijd actueel. Maar de keuze voor je opleiding kun je eigenlijk alleen maar maken als je goed geïnformeerd bent. Natuurlijk helpen ouders, docenten en decanen daar zo goed mogelijk bij, maar vaak blijft het voor leerlingen lastig om zich echt een voorstelling te maken van hun toekomstige beroep. Op het VeenLanden College hebben ze daar iets op bedacht!

Fotografie: Marlies Wessels, marlieswessels.nl

VMBO On Stage

Toen decaan Emil Hoogstad in contact kwam met Karin Wateler van VMBO On Stage, dat landelijk ‘beroepenfeesten’ voor vmbo-leerlingen organiseert, dacht hij: ‘dit is ook iets voor onze school!’ Twee andere scholen uit de regio Veen en Amstelland sloten zich aan en de voorbereidingen voor het evenement konden van start. Emil: “In de maanden voorafgaand aan het event hebben de mentoren tijdens de lessen loopbaanoriëntatie de leerlingen al goed voorbereid.” Zo ontwierpen de leerlingen bijvoorbeeld een visitekaartje. Vervolgens maakten de leerlingen kennis met bedrijven en professionals uit de regio tijdens een grootse beroepenmarkt.

D-day

D-day: het beroepenfeest. Op de dag zelf lag de rode loper uit. De leerlingen stapten eerst wat afwachtend, maar steeds zelfverzekerder op de organisaties en bedrijven af. Maar liefst 150 bedrijven en professionals stonden hen op te wachten, zoals horecabedrijven, banken, sportcentra en bedrijven vanuit de techniek. Emil: “Niet alleen voor de leerlingen was het dus nuttig, ook voor bedrijven was het een uitgelezen kans om met jong talent in contact te komen. In bepaalde sectoren zoals de techniek en zorg is immers veel behoefte aan nieuwe werknemers.” Na boeiende gesprekken, gingen de leerlingen naar huis met een rugzak vol nieuwe ervaringen en inzichten en heel belangrijk: een afspraak voor de doe-dag op 5 maart.

Even proeven

Tijdens deze dag maakten de leerlingen kennis met het bedrijf van hun keuze en de dagelijkse praktijk. Van meehelpen bij een verkeerscontrole tot slachtoffers uit een brandend magazijn halen, van een huis ontwerpen tot werken in een restaurant. Van een schoonheidsmasker aanbrengen tot gedrild worden tot marinier: het was voor alle leerlingen een bijzondere ervaring. “Op de foto’s zie je ook dat de leerlingen stuk voor stuk stralen”, blikt Emil tevreden terug. Leerlingen hebben nu een beter beeld van de praktijk en of het beroep daadwerkelijk bij ze past. Een betere manier om een goede keuze te kunnen maken dan een kijkje in de keuken is er eigenlijk niet. Emil: “We zijn heel blij dat we met de inzet van Veen en Amstelland On Stage en alle deelnemende bedrijven en professionals onze leerlingen deze ervaring hebben kunnen bieden.”

“Van een huis ontwerpen tot werken in een restaurant: het was voor alle leerlingen een bijzondere ervaring’

Job de Jong, leerling 3-vmbo:

‘Vliegtuigtechniek heeft mijn hart gestolen!’

“Ik vind het leuk om dingen met mijn handen te doen en ik weet al dat ik later iets in de techniek wil. Tijdens de lessen loopbaanoriëntatie hebben we visitekaartjes gemaakt voor het beroepenfeest. Die bleken handig, want de bedrijven hadden zo gelijk onze gegevens. Ik kwam uit op vliegtuigtechniek en Poldersport. Dat de mensen bij die stands heel aardig waren, was voor mij een pluspunt. We konden een paar weken later bij beide bedrijven stage lopen. Die hangar van Transavia waarin die vliegtuigen stonden was geweldig. Ik heb nog nooit een Boeing 737 van zo dichtbij gezien. We kregen een rondleiding door de hangar en uitleg van de monteurs. Daarna mochten we zelf oefenen; ik weet nu beter hoe de motor van een vliegtuig in elkaar zit en wat het vak van monteur inhoudt. Ook Poldersport was super, waar we een rondleiding kregen en de sporten mochten uitproberen. Maar vliegtuigtechniek heeft toch wel mijn hart gestolen. Ik heb Transavia gelijk een mail gestuurd om hen te bedanken. Je kunt op deze manier een kijkje nemen bij bedrijven waar je anders niet zo snel komt. Het enige is dat we wat langer de tijd zouden moeten krijgen voor de kennismakingsgesprekken. Je bent toch al snel wat langer aan het praten, als je een ‘match’ hebt!”