Interview Mark Riezebos

Even voorstellen…

Mark Riezebos is nog maar sinds februari bestuurssecretaris bij de Cedergroep wanneer de coronacrisis uitbreekt. Hij leerde in de eerste weken zijn collega’s van het Cederbureau kennen, maar was nog niet in de gelegenheid zich voor te stellen aan een groter publiek. Hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking.

Vertel, bestuurs-secretaris: waarom?

“Ik heb rechten gestudeerd en daarna lange tijd op een notariskantoor gewerkt. Op een goed moment wilde ik iets anders, en zocht ik naar een wat dynamischer omgeving: het onderwijs! Ik heb vervolgens in verschillende functies op het stafbureau van de Hogeschool Utrecht gewerkt; de laatste jaren als hoofd juridische zaken. Vooral het contact met de studenten vond ik heel waardevol. Ik heb nog even overwogen om echt voor de klas te gaan staan, maar maakte in plaats daarvan een uitstapje naar de Zuidas. Dat was het niet. Een oud-collega wees me op de vacature voor bestuurssecretaris voor de Cedergroep. Ik hoefde niet lang na te denken.”

Wat sprak je aan in deze functie?

“De functie, waarin veel van mijn interesses samenkomen, maar ook de organisatievorm. De Cedergroep heeft een omvang waarbij ik mij prettig voel: niet te klein maar ook niet te groot, waar de eigenheid van de scholen voorop staat. Je hebt daardoor al snel bij elke school een bepaald gevoel. Daarnaast heb je veel contact met verschillende mensen, moet je snel schakelen en zaken in korte tijd oplossen. En je boekt gelijk resultaat, daar houd ik wel van.”

Het Cederbureau is de laatste jaren sterk gegroeid en geprofessionaliseerd. Wat merk jij daarvan?

“Je merkt dat we op sommige vlakken nog in beweging zijn. Ik zet me graag in voor de verdere versterking van het Cederbureau zodat we de scholen nog beter kunnen ondersteunen. Ik vind dat we daarin al goede stappen hebben gezet, maar op sommige punten is in de samenwerking winst te behalen. We streven naar korte lijntjes met de scholen, zodat we makkelijk de verwachtingen over en weer kunnen afstemmen en waarmaken. Als daar onduidelijkheid over bestaat, is het volgens mij het verstandigste om gewoon even te bellen. En als wij op onze beurt iets niet goed doen, moeten we die kritiek ook ter harte nemen. Daar leren we allemaal van.”

Wat doet een bestuurssecretaris eigenlijk?

“Kijk, het is nu natuurlijk een vreemde periode. Gedurende de hele coronatijd zijn Duco Adema en ik aanwezig geweest op het Cederbureau; dat vonden we belangrijk om goed bereikbaar te zijn voor vragen en snel te kunnen schakelen. Maar los van deze onzekere tijd, heb ik normaliter ook geen vastomlijnd takenpakket. Naast alle klussen die sowieso opgepakt moeten worden, waaronder ook de ondersteuning van de Raad van Toezicht, kan ik mijn eigen accenten leggen en mijn eigen functie creëren. Dat maakt het ook zo leuk.”

Hoe ziet een gewone werkdag er voor jou uit?

“Ik ben vooral aan het schakelen en afstemmen. De laatste tijd vooral met Duco Adema en de rectoren over mogelijke oplossingen voor de verschillende uitdagingen als gevolg van deze crisis. Die bespreek ik vervolgens met de teamleiders op het Cederbureau, om te kijken hoe wij de scholen daarin kunnen ondersteunen. Maar ik houd me ook bezig met juridische stukken zoals het schrijven van het managementstatuut of het afhandelen van klachten. Daarnaast heb ik een aantal schrijfklussen uitstaan voor de langere termijn en denk ik mee met voorzitter Duco Adema over strategische vraagstukken. Genoeg te doen dus!”

Je zit op je plek…

“Ja, men weet me na die paar maanden al goed te vinden. Deze functie voldoet tot nu toe volledig aan mijn verwachtingen.”

Mark is 41 jaar, woont samen met zijn vriend in Amsterdam. Houdt van reizen, squashen, fietsen, klimmen en een spelletje Kolonisten of Pandemic.