Hoe werken we aan het verbeteren van ons onderwijs?
School van de toekomst
- Interview SMT Bouw & Vastgoed over nieuwbouw HWC
- Beeldreportage van HLZ en CSB over de verbeteringen aan de gebouwen
Interview SMT Bouw & Vastgoed over nieuwbouw HWC
Over een paar maanden is het zover: dan nemen leerlingen en docenten hun intrek in het nieuwe gebouw van het Hermann Wesselink College (HWC). Een spiksplinternieuw gebouw dat helemaal aan de eisen van deze tijd voldoet. Hoe is de weg daarnaartoe verlopen? Een gesprek met directeur Geron Verdellen en projectleider Rik Cornelissen van SMT Bouw & Vastgoed over hoe een succesvolle samenwerking leidde tot een prachtig resultaat.
Begin 2018 zet het Hermann Wesselink College een zogenaamde design and build-tender uit voor de nieuwbouw van de school. SMT Bouw & Vastgoed komt als meest geschikte aannemer uit de bus, en mag samen met zijn meegebrachte partners zoals RoosRos Architecten de nieuwbouw ontwerpen en bouwen. Weten ze bij SMT Bouw & Vastgoed nog wat de eisen waren? “Jazeker, er was een aantal belangrijke eisen die de school stelde aan comfort, geluid en klimaat, maar ook de sfeer van de huidige school moest terugkomen in het nieuwe ontwerp”, blikt Verdellen terug. “Het mooie was dat we door middel van dialoogrondes met het HWC de kans kregen om de vraag achter de vraag te stellen. Wat wilde het HWC? Je kunt een programma van eisen wel op papier zetten, maar in een gesprek kom je er pas achter wat de specifieke wensen van de school zijn”, vult Cornelissen aan.
Duurzaam gebouw
Voor de school was ‘geen geluidsoverlast’ bijvoorbeeld heel belangrijk. Het oude gebouw ligt onder de aanvliegroutes van Schiphol en destijds is ervoor gekozen dat de ramen niet open konden. Cornelissen: “Met de huidige technieken kunnen we gelukkig gemakkelijker aan de geluidseisen voldoen. Daarnaast hebben we een modern ventilatiesysteem aangebracht waarin de luchthoeveelheden geregeld worden door CO2-regeling. In deze coronatijd een welkom systeem.” Ook duurzaamheid stond voor het HWC hoog in het vaandel. “Dat zie je in de nieuwbouw terug in de warmtepompen met warmteterugwinning, het plaatsen van PV-panelen, en het feit dat de school volledig gasloos is. Maar duurzaamheid zit volgens Verdellen ook in de basis van het ontwerp. Alle wanden zijn bijvoorbeeld flexibel, waardoor je gemakkelijk aanpassingen kunt doen en je te allen tijde bent voorbereid op de vragen voor de toekomst”, vertelt hij.
“Ondanks de grootte van de school, is de menselijke maat voorop blijven staan.”
Onderwijs van de toekomst
Het gebouw voldoet dus aan de eisen van nu én die van de toekomst. Zo zijn de schoollokalen en ook het meubilair groter dan gebruikelijk. “Daardoor kun je in één lokaal tegelijkertijd klassikaal les volgen, maar ook individueel en projectmatig in groepjes werken. In de brede gangen zijn veel studiehoeken gecreëerd — iets waar leerlingen tegenwoordig veel behoefte aan hebben”, aldus Cornelissen. Het meest trots is Verdellen op het feit dat ondanks dat het een grote school met 1900 leerlingen is, de menselijke maat voorop is blijven staan. “Zo zijn er veel trappenhuizen en verschillende looproutes aangebracht waardoor leerlingen zich verspreid over het gebouw in groepen bewegen. Het hart van de school verbindt op elke verdieping alle lagen met elkaar: van personeelskamer naar lokalen naar de aula. Daarnaast zijn er mooie zichtlijnen aangebracht, staat het gebouw in het water, is er veel kleur, fraaie kunstwerken en is er een geweldig theater dat qua voorzieningen niet onderdoet voor een professioneel theater.”
Open dialoog
SMT Bouw & Vastgoed blikt terug op een geslaagd proces. “Samen met het HWC en de Cedergroep hebben we een open dialoog gevoerd, in alle fases van het proces. Transparantie stond voorop”, zegt Verdellen, “met elkaar hebben we de pijlers bepaald. Dankzij dit proces staat er in januari een prachtig gebouw waarin alle ruimte is om goed onderwijs te geven!”
Bekijk hier de vlogs van de verbouwing:
Beeldreportage van HLZ en CSB over de verbeteringen aan de gebouwen