Ceder in coronatijd – open dagen

Open dagen, dit jaar digitaal

Leerlingen van groep 8 en hun ouders hadden het dit jaar best lastig bij het maken van een keuze voor een middelbare school. Open Huizen en lesjesmiddagen gingen niet door, informatieavonden en de verschillende schoolgebouwen waren niet te bezoeken. Dan maar digitaal, werd het motto.

Persoonlijke aandacht voorop op het HLZ

Emiel Neter, coördinator leerjaar 1 HLZ, over de open dagen op het HLZ: “We hebben pas vrij laat besloten de open dagen digitaal te organiseren — zo graag wilden we het fysiek laten plaatsvinden. Toen half december de scholen dichtgingen, en we ook ons aangepaste fysieke programma niet door konden laten gaan, hebben we besloten de voorlichtingsdagen volledig online te doen. Ook daar hadden we al snel leuke ideeën voor. De leerlingen van groep 8 moesten dit jaar alle scholen online bezoeken. Een flinke uitdaging voor leerlingen én hun ouders. Daarom moest wat ons betreft persoonlijke aandacht de boventoon voeren. Net als waar we als school voor staan: kleinschalig, persoonlijk en veilig. We hebben kleine online groepjes van maximaal 15 groep 8-leerlingen, een docent en een paar brugklasleerlingen gemaakt. Daarin was veel ruimte voor vragen en informele gesprekjes. Het was vooral heel gezellig. Elke sectie had een filmpje gemaakt over wat hun vak precies inhoudt. En als leerlingen dan nog vragen hadden, was er de hulplijn. Twee dagen lang zaten HLZ-docenten klaar om alle vragen van leerlingen te beantwoorden, waarvan ook veelvuldig gebruik is gemaakt. Ten slotte hebben we speciaal voor ouders twee webinars georganiseerd. We hebben alle informatie over de school gebundeld op de website en er — helemaal future proof — ook een app van gemaakt. We hebben veel positieve reacties op onze persoonlijke aanpak ontvangen, en hopen dat veel leerlingen voor het HLZ kiezen!”

Samen naar het HLW

Als het dan online moet, dan doen we het goed, dachten ze op het HLW. Er werd een heuse social media-campagne opgezet waarin leerlingen via Facebook, Instagram en het YouTube-kanaal van de school filmpjes over het HLW konden bekijken. Op 10 februari was het moment suprême, en zond de school een echt televisieprogramma via een live stream uit - met een mooie afwisseling van korte interviews en filmpjes. Conrector Duco Homoet: “Zo’n 1.300 leerlingen en ouders bekeken de uitzending live, en naderhand is deze ook nog honderden keren bekeken. Een groot succes dus.” En als je er als groep 8-leerling geen genoeg van kon krijgen, was er ook nog de speciale HLW-app. Boordevol informatie, een virtuele tour door de school en filmpjes over wat een mentor doet, het Hallo Wereld-programma en hoe je kunt opstromen op het HLW. Duco: “Natuurlijk verwelkomen we volgend jaar graag weer nieuwe leerlingen in de school zelf, maar deze digitale variant zal zeker blijven bestaan. Het mooie is dat je op je eigen moment, via jouw favoriete kanaal informatie over de school kunt krijgen. En we zien dat het aantal aanmeldingen hoger is dan vorig jaar, daar zijn we best trots op!” Benieuwd naar de app over het HLW? Bekijk deze dan hier.

Veel animo voor Open Huis HWC

Het HWC is dit jaar verhuisd naar een spiksplinternieuw gebouw. Dat vroeg natuurlijk om een professionele rondleiding. Met een drone! Op het online Open Huis van 30 januari ging de prachtige film live. Via een live stream konden de nieuwe leerlingen daarnaast korte filmpjes van docenten en leerlingen bekijken over de centrale thema’s van de school. Medewerkers van de school stonden in drie Zoomsessies klaar om vragen te beantwoorden over onderwerpen als TTO, leerlingbegeleiding en aanmelding. Ook was er een speciaal Engelstalig kanaal voor ouders die het Nederlands niet genoeg machtig zijn. Heel lang had het HWC de hoop dat de school leerlingen van groep 8 in het gebouw kon uitnodigen voor rondleidingen en lesjesmiddagen. Toen bleek dat dit niet kon, heeft het HWC razendsnel andere vormen van kennismaken georganiseerd. Om de keuze voor tweetalig onderwijs goed te kunnen maken, zijn er Engelstalige lesjes digitaal aangeboden. Zo’n driehonderd leerlingen hebben daar enthousiast aan meegedaan. De informatieavonden over tweetalig vmbo-t, havo en vwo en over gymnasium waren digitaal via Teams. Ouders konden daarna vragen stellen en daar werd uiteraard volop gebruik van gemaakt! Nieuwsgierig? Bekijk hier de films.

Samen de slingers ophangen op het VeenLanden College

Op het VeenLanden College bedachten ze iets heel bijzonders: de online WalkThru. Docenten en leerlingen hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat leerlingen een open avond konden beleven op het VLC. Voor deze online Walk-Thru hebben zij voor alle vakken aparte filmpjes opgenomen en kwamen alle activiteiten van de school in verschillende filmpjes aan bod. Speciaal voor ouders is er een webinar georganiseerd. Ook het inschrijven op het VLC was voor de leerlingen een moment om niet snel te vergeten. Een fysieke WalkThru, met de auto welteverstaan. Koud was het, maar leerlingen van het VeenLanden College deelden warme chocolademelk met koek uit. Toch even kennismaken op afstand, een gesprekje, een foto en zwaaien. Daardoor werd deze mijlpaal voor elke achtstegroeper, het moment dat je naar de middelbare school gaat, extra bijzonder!

Bekijk hier alle filmpjes van de school.

CSB virtueel on tour

Om kennis te maken met de CSB, konden ouders en leerlingen een virtuele rondleiding volgen. Leerlingen Gael, Esmay, Gijs en Shaneyla leidden hen met enthousiasme door hun mooie school. Er kwamen heel veel complimenten binnen van (nieuwe) ouders en leerlingen op de tour. Als dat smaakte naar meer, konden ouders en leerlingen nader kennismaken tijdens verschillende webinars, met daarin heel veel informatie over de school en gelegenheid om vragen te stellen. En dat gebeurde dan ook volop!

Wil je ook on tour door de CSB? Volg hier de virtuele rondleiding.