8/12
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions
01 Welkom
02 Voorwoord
03 Column Duco Adema
04 Inspiratiepodcast
05 Panta Rhei
06 Best practice - Technologieonderwijs
07 Jong&Ervaren
08 Interview Frans van Pinxteren
09 Nieuws vanuit de scholen
10 Stellingen over onderwijs
11 Alumnus VLC - Anouk Hoogendijk
12 Aanmelden

Interview

Nieuwe strategische agenda is echt een cadeau

Sinds een half jaar is Frans van Pinxteren voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de Cedergroep. Een rol die hem niet vreemd is en past als een jas. Hoe zet hij zijn expertise in voor de Cedergroep?

Vertel eens iets over die jarenlange ervaring.

“De laatste twintig jaar ben ik (interim-)bestuurder en toezichthouder geweest van verschillende onderwijsinstellingen: van middelbare scholen tot roc’s, van hbo’s tot universiteiten. En ik heb als interimmanager veel in het openbaar bestuur gewerkt. Mijn laatste functies in het onderwijs waren voorzitter van de RvT van een vo-school in Haarlem en bestuurder van vijf vo-scholen in Noord-Holland. Op advies heb ik daarna even afstand genomen van het onderwijs en me aangesloten bij de Nestorkring om in het publieke domein mijn ervaring in te zetten; onder andere voor het Rode Kruis. Mooi en leerzaam, maar het onderwijs bleef toch kriebelen. Vandaar dat ik nu hier op deze stoel zit.”

Wat vind je zo leuk aan het onderwijs?

“Ik vind de leeftijd van 12-18 jaar waarin kinderen zich ontwikkelen tot jongvolwassenen heel interessant. Het is een leeftijd waarop je als jongere je talenten en ambities ten volle kunt ontwikkelen. Daar help ik graag bij.”

En aan toezicht houden?

“Het leukste vind ik om in problemen te duiken en die ook sámen op te lossen. Wat ik graag doe is die problemen zichtbaar en bespreekbaar maken. Vervolgens ligt de uitdaging erin om het zo te doen dat een organisatie ermee verder kan. Daarnaast kan ik prima overweg met verschillende typen mensen, een belangrijke voorwaarde voor goed toezicht. Zowel de bestuurders als de professionals op de werkvloer moet je goed kunnen verstaan. En spontane gesprekken met leerlingen zijn vaak verrassend en leerzaam.”

En hoe doe je dat?

“Woorden die bij mijn stijl van besturen en toezichthouden passen zijn authentiek, betrokken, en doelgericht. En ik weet op een positieve wijze te vertalen wat nodig is. Ze noemden mij bij vorige opdrachten ook wel Frans de Bouwer, dat dekt de lading wel zo’n beetje.”

‘Op papier staat hoe de rollen zijn verdeeld. Maar hoe je goed samenwerkt en bestuurt, moet toch in de praktijk blijken’

Hoe ben je bij de Cedergroep terechtgekomen?

“Ik heb eerder met Duco Adema samengewerkt bij het stadsdeel Zuideramstel, waar hij wethouder was. Hij attendeerde me op de vacature van voorzitter van de RvT. Na een aantal gesprekronden met de selectiecommissie waren we er eigenlijk snel uit.”

Wat is je eerste indruk van de Cedergroep?

“Cedergroep is een scholengroep met een breed aanbod, die na de fusie met Panta Rhei nog breder wordt met de komst van praktijkgericht onderwijs. Zo’n scholengroep met zes zelfstandige scholen vraagt om een goed samenspel tussen het centraal en decentraal bestuur. Dat is een natuurlijk spanningsveld. Je moet als scholengroep de meerwaarde laten zien van zo’n centraal bestuur naar de scholen toe. Uit mijn kennismakingsronde met de rectoren viel mij op hoezeer ze betrokken zijn bij het onderwijs binnen hun school, maar ook dat er hier en daar vraagtekens werden gezet bij de meerwaarde van de centrale organisatie - mede veroorzaakt door de vele personele wisselingen in de afgelopen tijd. Gelukkig is de bezetting van het Cederbureau weer op orde gebracht en gaat het met de dienstverlening de goede kant op. Dat geeft rust en vertrouwen binnen de organisatie.”

Welke uitdagingen liggen er voor de Ceder?

“Zoals in heel het land speelt ook binnen Ceder de discussie over de kwaliteit van het onderwijs, het lerarentekort en het verloop onder personeel. Hoe kun je het onderwijs zo vormgeven dat je met minder docenten toe kunt met behoud van een aantrekkelijk werkklimaat? Dat is een groot aandachtspunt. Verder ga ik me ook bezighouden met de implementatie van Panta Rhei vanaf 1 april 2023. De leerlingen en docenten moeten zich snel thuis voelen binnen Ceder, evenals de twee toezichthouders van Panta Rhei, die gedurende de transitiefase tot 1 oktober 2024 deel uitmaken van de RvT van de Ceder. En dan speelt ook de intensivering van de samenwerking met andere vo-scholen binnen de gemeente Amsterdam, zoals met de stichting Progresso. Kortom: genoeg uitdagingen.”

Hoe zien we dat terug in de toekomstplannen?

“Dit jaar werken we binnen Ceder aan een nieuwe strategische agenda. Daarin komen geplande onderwijsontwikkelingen te staan, zoals bijvoorbeeld ruimte voor professionalisering en werken aan leerlingbegeleiding op maat. Maar er zijn ook ongeplande ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de instroom van leerlingen uit Oekraïne. Daar moet je als onderwijsgroep flexibel mee om kunnen gaan, vind ik. Ik besef dat dat iets van docenten vraagt, maar je kunt je ogen er niet voor sluiten. Wat mij betreft is het echt een cadeau dat de nieuwe strategische agenda dit jaar moet worden geformuleerd, want over al dit soort dingen denk ik graag nadrukkelijk mee.”

Volgende pagina