Column Duco Adema
‘Door elkaar te steunen, kunnen we meer aan’
De afgelopen weken heb ik verschillende open avonden en open dagen van Cederscholen voor nieuwe brugklassers bezocht. Elk jaar is het weer spannend hoeveel groep 8-leerlingen zich in maart aanmelden. Ik vind het mooi om te zien dat de Cederscholen in de afgelopen jaren veel hebben gedaan om hun profilering en imago te versterken. Ook is er hard gewerkt aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Waar nodig is de basis op orde gebracht, met als resultaat positieve uitkomsten van recente inspectieonderzoeken op Panta Rhei en het HLW.
Nieuwe strategische agenda
In onze nieuwe strategische agenda Met elkaar aan de slag voor goed onderwijs en goed werkgeverschap hebben we onze doelen geformuleerd om in de komende jaren verder te werken aan onze ambities. Onze belangrijkste ambities zijn het bieden van eigentijds onderwijs van hoge kwaliteit en het verbeteren van onze aantrekkelijkheid als werkgever voor onze medewerkers. Ons motto is dat we hiermee met elkaar aan de slag gaan. Lees de samenvatting van de strategische agenda verderop in deze Ceder.
‘Ondanks de grote variëteit van de Cederscholen, zijn we ook partners van en met elkaar’
Uitdagingen
Omdat we de komende jaren voor complexe maatschappelijke uitdagingen staan, is het belangrijk om elkaar te steunen en meer samen te doen. Waarom?
Naar verwachting zal het aantal leerlingen in onze regio’s in de komende jaren nog wel een lichte groei laten zien. Toch houden we rekening met meer onderlinge concurrentie tussen schoolbesturen. In Amsterdam is er nog steeds een overaanbod van leerlingplaatsen. In Amstelland geeft de uitkomst van een onderzoek over schoolkeuzemotieven onder ouders geen aanleiding voor de oprichting van een nieuwe school, maar voor de langere termijn zou dat misschien wel aan de orde kunnen zijn. Daarom blijven we werken aan een betere profilering van de Cederscholen, en gaan we met elkaar na of en zo ja met welke gemeenschappelijke kenmerken we ons als Cederscholen kunnen onderscheiden. Een andere inzet is dat we de samenwerking met het po versterken, waarvoor we al enkele initiatieven hebben genomen.
Ondanks onze inspanningen zal het tekort aan docenten toenemen. Dat raakt de basis van ons onderwijs. Hoe kunnen we met elkaar de werving, de onboarding en inductie, en – ook later – het boeien en binden van collega’s verbeteren? Ook neemt de Cedergroep deel aan zojuist gestarte regio’s arbeidsmarkt. Vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van een bovenbestuurlijke doorzettingsmacht over de inzet van docenten. Wel van belang is hoe we ons gezamenlijk opstellen ten opzichte van het mogelijk anders organiseren van onderwijs, welke stimulansen helpen voor de mobiliteit van collega’s, en hoe we ruimte creëren voor maatwerk in arbeidsvoorwaarden, carrièreontwikkeling en promotiekansen.
In de afgelopen jaren hebben scholen veel incidentele subsidies ontvangen zoals de gelden van het Nationaal Programma Onderwijs. Hoewel een nieuw kabinet nog niet in zicht is, is het ongewis of in de komende jaren extra middelen beschikbaar zijn of dat er bezuinigd moet worden. In dat laatste geval zullen verschillende programma’s gericht op extra begeleiding en ondersteuning van leerlingen, versoberd of afgebouwd moeten worden. Dit raakt vooral leerlingen die te maken hebben met een opeenstapeling van achterstanden. Terwijl het juist ons doel is om de kansengelijkheid van leerlingen te verbeteren. Solidariteit tussen de scholen kan bijdragen aan behoud van extra programma’s en aan het geleidelijk aanpassen van uitgaven aan lagere inkomsten.
Partners
Ondanks de grote variëteit van de Cederscholen, zijn we ook partners van en met elkaar. Door elkaar te ondersteunen en van elkaar te leren kunnen we meer aan, en ervaren we de meerwaarde van samenwerken. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat we de maatschappelijke uitdagingen goed aankunnen. En vanzelfsprekend hoop ik dat we deze zomer weer veel nieuwe brugklasleerlingen mogen verwelkomen.
Duco Adema,
voorzitter College van Bestuur Cedergroep