Kenniskringen van de Cedergroep

Samen sterker voor de toekomst

Met de kenniskringen zetten we als Cedergroep concrete stappen om ons onderwijs verder te versterken en toekomstbestendig te maken. Op 20 november kwamen de portefeuillehouders van de kenniskringen van de Cedergroep bijeen om de stand van zaken en plannen van aanpak te delen. Een overzicht van de voortgang en de toekomstplannen van de kenniskringen.

Kenniskring Basisvaardigheden

Portefeuillehouder Matthijs Ran, directeur Futuris:

“De kenniskring Basisvaardigheden zet zich in voor het versterken van de basisvaardigheden in Nederlandse taal en wiskunde-rekenen (OP0 basisvaardigheden). We hebben inmiddels een uitgebreide Teams-omgeving opgezet om samenwerking tussen de leden van de kenniskring, afkomstig uit diverse gremia, te bevorderen. Voor dit schooljaar staan reviews op alle Cederscholen gepland, ondersteund door een zelfevaluatieformulier. Deze worden uitgevoerd van december 2024 tot en met maart 2025 en hebben als doel om in juni 2025 bevindingen en advies terug te koppelen aan de Onderwijsinspectie.”

Kenniskring ICT en Mediawijsheid

Portefeuillehouder: Wilfred Vlakveld, rector HLZ:

“We richten ons als kenniskring ICT en Mediawijsheid op vier pijlers:

  1. Infrastructuur: de ICT-randvoorwaarden op de scholen zijn inmiddels goed op orde.
  2. Inhoud en Toepassing: scholen hebben helder welke applicaties waarvoor gebruikt kunnen worden.
  3. Digitale Geletterdheid: scholen werken systematisch aan een doorlopende leerlijn ICT, gebaseerd op de domeinen van het SLO.
  4. Digitale Vaardigheid Docenten: er is een leerlijn voor scholing beschikbaar, de deelname van docenten aan het scholingsaanbod kan worden verbeterd.

Daarnaast staat in deze kenniskring het thema AI in het onderwijs hoog op de agenda. Om hierin expertise op te bouwen, nodigen we experts uit om hun inzichten te delen.”

Kenniskring Identiteit

Portefeuillehouder: Bert Kozijn, rector HWC:

“De kenniskring Identiteit onderzoekt het onderwijsaanbod van de vakken godsdienst en levensbeschouwing door middel van een enquête op alle scholen. Daarnaast voeren we zogeheten profielgesprekken op de scholen, waarin we van gedachten wisselen over hoe elke school invulling geeft aan de volgende opgave: “Hoe kunnen we oog hebben voor iedere leerling, zodat elke leerling zich thuis voelt en op een prettige manier zijn diploma kan halen?

Ook nemen we als kenniskring deel aan een onderzoeksproject onder leiding van Floor Rombout, associate lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit project, met een geplande start in 2025, heeft een looptijd van 4 à 5 jaar.”

Kenniskring Inclusief Onderwijs

Portefeuillehouder: Judith van der Boom, rector CSB:

“Uitgangspunt van de kenniskring Inclusief Onderwijs is dat elk kind een plek in de klas moet hebben, ongeacht een fysieke of mentale beperking, geaardheid en/of gender. De kenniskring evalueert ondersteuningsplannen van scholen en stemt deze af op de eisen van de drie samenwerkingsverbanden waarvan de Cedergroep deel uitmaakt. Het vervolgtraject richt zich op de vraag: ‘Wat kunnen de Cederscholen waarmaken en waar liggen de grenzen van de Cedergroep als het gaat om ons onderwijsaanbod en de wens van inclusiever onderwijs?’”

Kenniskring Onderwijsvernieuwing

Portefeuillehouder Duco Adema, voorzitter College van Bestuur Cedergroep:

“De kenniskring Onderwijsvernieuwing verkent diverse thema’s: praktijkgericht onderwijs, betere aansluiting tussen po en vo, versterking van pedagogische ondersteuning, onderwijsinnovatie in het licht van het lerarentekort, en effectievere differentiatie in de les. Het komende jaar zullen we als kenniskring Onderwijsvernieuwing de good practices en wensen van elke school inventariseren. In een intervisiegesprek bespreken we hoe we aan kunnen sluiten bij de ontwikkeling van de scholen zelf. Ook bereiden we een onderzoek voor naar differentiatie in de les en de ondersteuning van docenten bij deze ontwikkeling.”

Kenniskring Personeel

Portefeuillehouder: Lex Veldhuizen, rector HLW:

“Op basis van medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO’s) hebben we geconcludeerd dat de algemene tevredenheid onder personeel redelijk goed is. Wel vraagt het voeren van exitgesprekken om meer aandacht. We hebben de wens een cijfermatig onderbouwde strategische personeelsanalyse uit te voeren. Dit kan de Cedergroep helpen om te weten waar extra investeringen nodig zijn en waar tijdig voorbereidingen getroffen kunnen worden als personeelstekorten dreigen te ontstaan.”

Ten slotte

Hoewel er geen aparte kenniskring is voor het relatienetwerk, streeft de Cedergroep naar een netwerkbijeenkomst voor stakeholders in 2025. Met in elk geval het VLC zal worden bekeken hoe gebruik gemaakt kan worden van good practices voor het aangaan van relaties met externe bedrijven en instellingen voor het ontwikkelen van praktijkgericht onderwijs.

Heb je ideeën of wil je ook deelnemen aan een kenniskring?

Meld je aan via secretariaat@cedergroep.nl

Volgende pagina