Uit de praktijk
On Stage verbindt leerlingen en bedrijven
Een rode loper voor het vmbo
Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Met dat motto krijgen duizenden vmbo’ers in Nederland elk jaar hun eigen Beroepenfeest: VMBO On Stage. Het doel? Een geslaagde match tussen ondernemers en vmbo’ers. Ook in de regio Veen en Amstelland is het project On Stage al zeven jaar een groot succes. Projectleider Karin Wateler: “Het werkt twee kanten op: niet alleen is het een geweldig event voor leerlingen, ook voor de bedrijven die eraan deelnemen.”
Het landelijke programma On Stage is in 2007 opgericht met een heldere missie: het vmbo zichtbaar maken als volwaardige en waardevolle leerweg. Een moeder stond aan de wieg van het maatschappelijk project. Zij merkte dat mensen haar feliciteerden als haar kinderen naar het vwo gingen, maar bij een vmbo-advies zeiden: ‘Ja, dat kan ook.’ “Haar ambitie was om te laten zien dat het vmbo een uitstekende keuze is voor praktische, talentvolle jongeren met ambities. Die kreeg vorm in On Stage”, vertelt Karin.
Junior netwerken
In 23 regio’s door het hele land maken jaarlijks duizenden vmbo-leerlingen kennis met bedrijven uit de regio. In Veen en Amstelland zijn dat er zo’n duizend per jaar. Karin: “Tijdens het zogeheten Beroepenfeest rollen we de rode loper uit en maken leerlingen kennis met bedrijven uit de regio. We noemen het niet voor niets een beroepenféést: de sfeer is heel vrolijk en positief.” Er zijn bedrijven aanwezig vanuit verschillende sectoren zoals zorg, handel, techniek en groen. Leerlingen gaan bij de statafels het gesprek aan, stellen vragen aan de ‘beroepsbeoefenaren’ en maken afspraken voor een meeloopochtend of -middag tijdens de Doe Dag.
Maar On Stage is méér dan een evenement. Voorafgaand aan het feest krijgen de leerlingen meerdere lessen en een training ‘junior netwerken’, waarbij ze leren zichzelf te presenteren en een eigen visitekaartje maken. Daarmee oefenen ze niet alleen in contact maken, maar ook in zelfvertrouwen en communicatie. Karin: “Daarin schuilt echt het succes.”
‘We trekken alles uit de kast, maar het mooiste is om ze met een twinkeling in hun ogen te zien vertrekken’
Een wederzijdse investering
Voor bedrijven is On Stage een kans om hun naamsbekendheid te vergroten, hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen en jongeren te inspireren én te ontdekken wie gemotiveerd zijn om bij hen stage te lopen. Een van die bedrijven is Koninklijke Geostick B.V. uit Uithoorn. Als specialist in de productie van zelfklevende etiketten van grote merken en het leveren van labelprint- en etiketteeroplossingen, hecht het bedrijf veel waarde aan vakmanschap en samenwerking.
“Geostick is een echt familiebedrijf: we doen het samen, en we doen het met oog voor kwaliteit,” vertelt Coen van Maar, Learning & Development Specialist Daar hoort ook een goede relatie met externen bij. Onderdeel hiervan is mooie samenwerkingen opzetten binnen het onderwijs. Coen: “Het past in het idee dat we de jongere generatie kennis willen laten maken met Geostick en de wereld van de zelfklevende etiketten. We hopen nieuwe potentiële medewerkers net zo enthousiast te maken voor wat we doen. Daarnaast willen we zelf iets terugdoen voor de maatschappij, we zien het als onze maatschappelijke taak. On Stage past perfect in dat plaatje.”

Leerlingen ontwierpen etiketten voor kerstbroden.


Leren in het echt
De betrokkenheid van Geostick bij On Stage is inmiddels stevig verankerd. Naast het beroepenfeest organiseerde het bedrijf ook activiteiten tijdens de Doe Dag. Coen: “En vorig jaar hebben leerlingen van Futuris bij ons etiketten voor kerstbroden ontworpen, die later zijn uitgedeeld aan bewoners van een verzorgingstehuis. Ze hebben het hele traject meegemaakt: van ontwerp en productie tot distributie en financiën. Iedereen profiteerde ervan - de leerlingen, de bakkerij, én de ouderen. Het mooie is dat het geen fictief project is, maar leerlingen leren uit de praktijk. Zo had ik zelf ook wel graag kennis willen opdoen als leerling.”
Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Naar aanleiding van On Stage meldden zich 15 leerlingen voor de Doe Dag bij Geostick. “We hebben ze echt laten proeven aan het vak: lassen en solderen, drukken, werken met hightech apparatuur… En ja, de zelfrijdende heftruck met de nieuwste snufjes maakte veel indruk,” lacht Coen. “We trekken alles uit de kast, maar het mooiste is om ze met een twinkeling in hun ogen te zien vertrekken.”
‘Voor veel bedrijven is dit effectiever dan een personeelsadvertentie’
Mooie resultaten
Karin herkent dat de impact van On Stage groot is. “In de regio deden er dit jaar 250 beroepsbeoefenaars mee, werden er 1.900 matches gemaakt tussen leerlingen en bedrijven, en vonden evenzoveel werkbezoeken plaats.” En dat is niet alles. Meer dan 30% van de bedrijven houdt na het beroepenfeest contact met geïnteresseerde leerlingen. Sommige leerlingen stromen zelfs door naar een BBL-opleiding. Karin: “Voor veel bedrijven is dit effectiever dan een personeelsadvertentie.”
Een van de leerlingen die zijn droomstage heeft gelopen is Giel van Twaalfhoven. Hij zit in 3 mavo op het VeenLanden College in Mijdrecht en volgt de richting Techniek en Groen. De lessen voorafgaand aan de Doe Dag vond hij ‘een tikje saai’, maar het Beroepenfeest en de stage bij scheepsbouwer Feadship in Aalsmeer waren een schot in de roos. Hij kende via een kennis het bedrijf al en is van jongs af aan geïnteresseerd in grote jachten. Hij moest even zoeken op het beroepenfeest naar de juiste statafel. “Daar aangekomen had ik gelijk een goed gesprek en mocht ik deelnemen aan de Doe Dag. Dat was geweldig. Als je leert in de praktijk, raak je veel enthousiaster dan wanneer je leert in de klas. We zijn bijvoorbeeld in de hal met een enorm Amerikaans schip geweest (‘kan het nóg groter?’) en we mochten zelfs binnen in het jacht een kijkje nemen.” Ook mochten Giel en de andere stagiairs lassen in de metaalwerkplaats. “Een fantastische ervaring.”
Trots, passie en toekomst
Welk moment is voor Karin jaarlijks het meest waardevol? “Dat is het moment waarop de beroepsbeoefenaren in hun werkkleding langs de rode loper staan om de leerlingen feestelijk te ontvangen. De rode loper ligt er niet voor niets. Je ziet professionals vol passie over hun vak praten met jongeren. En terug op school horen we van leerlingen: “Dit was de mooiste dag van mijn leven.” Dát is waar we het voor doen: vmbo-jongeren inspireren, perspectief bieden, en laten zien dat er een wereld voor ze openligt.”
Dat is bij Giel meer dan gelukt. Werken bij Feadship is voor hem een serieuze optie. “Er zijn heel veel vakmannen- en vrouwen in de techniek nodig. Ze hebben bij Feadship een BBL-opleiding en bieden gelijk een goed salaris. Ik twijfel nog tussen Defensie of dit bedrijf, maar ik sluit niet uit dat hier mijn toekomst ligt.”

Leerlingen bij de Doe Dag bij Geostick B.V.