Inspiratie

‘Alles wat je wilt ontdekken op het gebied van techniek: bij de Makerspace kan het!’

Filmpjes maken voor een green screen, leren programmeren, 3D-printen, robots bouwen: na de zomer kunnen leerlingen zich optimaal uitleven op het gebied van techniek. Waar? In de nieuwe Makerspace op het VeenLanden College (VLC) Mijdrecht.

“Mijn collega Bart Kappé en ik zijn de drijvende krachten achter het Makerspace”, begint techniekdocent Annuska Sprenger. “Er is in Nederland een groot tekort aan technische mensen. Met de Makerspace wilden we een inspirerende leerruimte ontwikkelen waar de basis van de techniek wordt gelegd. We willen dat oud en jong, ervaren en onervaren techneuten hier kunnen leren van elkaar.” Een mooi idee, maar dan moet je het vervolgens nog wel financieren en uitvoeren. Het VLC zocht daarom de samenwerking met Technet, MKB-bedrijven en gemeente De Ronde Venen. Het project is naast een flinke financiële bijdrage van de school mede gefinancierd met de MKB-deal met de provincie Utrecht. Inmiddels is de bouw in volle gang.

Voor iedereen

“In eerste instantie gaan tijdens schooltijden leerlingen, klassen van het techniekprogramma MakeX en bovenbouwleerlingen van het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT) er aan de slag. En ook leerlingen van groep 7 en 8 bieden we er lessen aan”, vertelt Annuska trots. Het VLC wil echter dat de héle omgeving van zo’n volledig uitgeruste ruimte kan profiteren. ’s Avonds is de broedplaats in beheer van Technet. Annuska: “Er zijn plannen om het Repair Café hier te huisvesten. Ook willen we dat mensen uit de omgeving gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de 3D-printer of een lasersnijder en workshops aanbieden. We hopen dat we door samen mooie projecten te doen, we ook mensen die misschien niets met techniek hebben, kunnen enthousiasmeren voor techniek.”

‘Het is geweldig dat alles waar we van droomden, er binnenkort ook staat.’

Grootste droom

Op dit moment staan de muren, en zitten de ramen in de nieuwe aanbouw die ook een ingang naar buiten toe krijgt. In de zomer wordt de 200 m2 die de ruimte groot is ingericht, onder andere met een rails aan het plafond waaraan straks bijvoorbeeld een robotarm geklikt kan worden. “Op 1 september hopen we voorzichtig van start te kunnen. We kunnen niet wachten, het is geweldig dat alles waar we van droomden, er binnenkort ook staat. Onze grootste droom? Dat er heel veel leerlingen net zo bevlogen raken van techniek als wij en voor een beroep in de techniek kiezen. Daar zijn de bedrijven in de omgeving ook heel blij mee.”