Nieuws vanuit de scholen
VeenLanden College krijgt predicaat Kunskapsskolan
Onlangs kreeg het VeenLanden College Vinkeveen het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool. Daarmee is de school toegetreden tot de groep van Nederlandse scholen die niet alleen het van oorsprong Zweedse Kunskapsskolan gepersonaliseerd onderwijs aanbieden, maar ook in alle opzichten voldoen aan de Kunskapsskolan kwaliteitseisen.
Op woensdag 15 maart vond er op het VeenLanden College Vinkeveen een internationale conferentie plaats voor de schoolleiders van Kunskapsskolan scholen vanuit de hele wereld. Het doel van de Kunskapsskolan scholen is samenwerken, samen leren en samen delen, om zo de vormgeving van gepersonaliseerd onderwijs op de betrokken scholen te verbreden, te verdiepen en te verankeren. Het doel van deze conferentie was niet alleen om te leren van elkaar, maar ook om kennis te nemen van recent wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot gepersonaliseerd onderwijs. Hiervoor waren inspirerende (internationale) sprekers uitgenodigd.
Sprekers
Zo ontving de school Dr. Petri Partane, specialist in school- en onderwijspsychologie. Hij is internationaal onderzoeker (onder andere bij Mid Sweden University en UCL Engeland) en lid van het bestuur van Kunskapsskolan. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar cognitieve functies, metacognitie en leren. Hij belichtte onder meer belangrijke factoren waar schoolleiders bij het ontwikkelen van een optimale leeromgeving hun voordeel mee kunnen doen. Spreker Nicolette van Halem, Assistent Professor ‘Educational Innovation and Lifelong Learning’ van de Universiteit van Amsterdam richtte zich vooral op de voorwaarden die schoolleiders kunnen scheppen voor een schoolcultuur die open staat voor innovatie, zodat gepersonaliseerd leren optimaal geïmplementeerd kan worden. Volgens haar ligt de sleutel vooral in vertrouwen. Vertrouwen en wederkerige respectvolle relaties tussen ouders, leerlingen en docenten zijn essentieel voor het bouwen en onderhouden van systemen waarin leerlingen succesvol zijn.


HLW zamelt geld in voor slachtoffers aardbevingen
Leerlingen en docenten van het HLW aarzelden geen moment en startten vlak na de aardbevingen met een project voor de getroffen gebieden in Turkije en Syrië.
Dankzij de enorme inzet van iedereen is er maar liefst 5.000 euro opgehaald. Dit bedrag zal worden gebruikt om de mensen in de getroffen gebieden te helpen met de wederopbouw en het herstellen van hun levens. De school heeft met deze succesvolle actie laten zien dat zij in staat is om een verschil te maken in het leven van anderen. Ook dit is onderwijs, zegt het actiecomité.
Leren in de praktijk HWC
Nederlanders leven met water. Het zit in ons DNA. Maar waarom eigenlijk? Waarom doen we met z’n allen zoveel moeite om in een risicovol gebied te wonen? Hoe ziet onze toekomst eruit? Tijdens het bezoek aan het Nederlands Watermuseum hebben de leerlingen van vmbo-t 3 (scheikunde) onderzocht hoe wij in Nederland leven met ons water.
In de eerste ronde beantwoordden de leerlingen een aantal vragen door gebruik te maken van de tentoonstellingsonderdelen. Een andere ronde speelde zich af in het laboratorium, daar werden de 3D-waterkaarten van Nederland gebruikt. De derde ronde was op de zolder, waar het spel ‘als ons water stijgt’ werd gespeeld en er een opdracht werd gemaakt die ook ging over de overstromingsrisico’s en de kansen in het waterbeheer. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem was aanwezig in het museum en pakte zijn kans om met de leerlingen van het HWC op de foto te gaan.
