Goed werkgeverschap
Focus op goed werkgeverschap binnen de kenniskring Personeel
Lex Veldhuizen is naast rector van het Hervormd Lyceum West (HLW) ook portefeuillehouder van de kenniskring Personeel. Met ‘goed werkgeverschap’ als een van de pijlers van de strategische agenda, legt de kenniskring Personeel daar de komende jaren de nadruk op. Hoe pakt de kenniskring dit aan?
Lex Veldhuizen
“De kenniskring Personeel bestaat al langer,” vertelt Veldhuizen, “goed werkgeverschap is immers een belangrijk thema voor elke organisatie en vraagt om continue aandacht. Na vaststelling van de nieuwe strategische agenda hebben we een nieuwe start gemaakt. We vonden het belangrijk om eerst in kaart te brengen waar we als Cedergroep op dit moment staan. Met ‘harde data’ op tafel, kun je een goed onderbouwd plan van aanpak maken. Welke landelijke trends zien we, en hoe scoren we als Cedergroep op verschillende thema’s? Om dit onafhankelijk te doen, hebben we een externe partij gevraagd de medewerkerstevredenheidsonderzoeken van de Cederscholen te analyseren.”
Over het algemeen zeer tevreden
Welke inzichten kwamen hieruit voort? “Uit het onderzoek blijkt dat de medewerkers op de Cederscholen eigenlijk over het algemeen genomen heel tevreden zijn over hun werk en werkgever”, blikt Veldhuizen terug. “Natuurlijk zijn er schoolspecifieke aandachtspunten, maar op vrijwel alle thema’s scoren we op of boven de benchmark.”
Eén aandachtspunt kwam echter duidelijk naar voren: “We hebben nog onvoldoende inzicht in waarom medewerkers de organisatie verlaten. Daarmee gaan we de komende tijd als kenniskring aan de slag, samen met Helia Savalooni, senior HR-functionaris van de Cedergroep. Het is niet alleen belangrijk om goede medewerkers te werven, maar ook om ze te behouden. Meer aandacht voor de exitgesprekken kan ons hierbij zeker helpen.”
‘Het is belangrijk om te horen wat er op de scholen speelt en daarvan te leren’
Praktisch en strategisch werken aan verbetering
Wat zijn de verdere plannen van de kenniskring voor de komende periode? “Een deel van de kenniskring wil zich richten op praktische zaken, zoals de secundaire arbeidsvoorwaarden”, legt Veldhuizen uit. “Een ander deel wil zich juist verdiepen in meer strategisch personeelsbeleid. Om hier meer over te leren en op basis daarvan goede keuzes te maken, hebben we besloten opnieuw een externe partij in te schakelen voor advies.”
Meerwaarde
Wat maakt een kenniskring waardevol? “Het is belangrijk om te horen wat er op de scholen speelt en daarvan te leren”, benadrukt Veldhuizen. “Onze kenniskring is een brede groep, met van bijna elke school twee afgevaardigden. Deze hebben vaak een verschillende achtergrond, zoals een HR-adviseur en een docent. Het biedt ons de kans om plannen goed te bespreken en te zorgen dat ze ook echt aansluiten bij de wensen en behoeften van de scholen.”
‘Als mensen voor het onderwijs kiezen, dan wil je ook dat ze blijven’
Helia Savalooni
Helia Savalooni, senior HR-adviseur bij de Cedergroep:
“Goed werkgeverschap is een van de twee pijlers van de Strategische Agenda. Het uitgangspunt daarbij is dat tevreden medewerkers langer bij een werkgever blijven, waardoor het verloop minder is. Daarnaast trekt een organisatie die bekend staat als een goede werkgever makkelijker nieuwe medewerkers aan. We werken aan goed werkgeverschap op zowel strategisch als praktisch niveau. Uit gesprekken met medewerkers blijkt dat ze vooral willen dat de werkgever hen goed faciliteert. Dan kunnen zij zich richten op het primaire proces: lesgeven. Maar mensen willen ook gezien en gehoord worden. Ze willen aandacht van hun leidinggevende, op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de school en goede communicatie.”
‘We weten dat er stevige wensen leven op de werkvloer’
Jouw mening telt
Ook de Cedermiddag leverde ons relevante inzichten op hoe medewerkers hierover denken. Tijdens een van de sessies over goed werkgeverschap vroegen verschillende medewerkers bijvoorbeeld om extra begeleiding voor nieuwe collega’s. “Als mensen voor het onderwijs kiezen, dan wil je ook dat ze blijven.” Iemand anders vroeg juist om aandacht voor medewerkers die vertrekken, bijvoorbeeld in de vorm van exitgesprekken. “Je wilt voorkomen dat ze vertrekken, maar als ze dat toch doen, kun je maar beter weten waarom.” Voor ons is het heel belangrijk gevoed te blijven worden door de mening van medewerkers. We weten dat er stevige wensen leven op de werkvloer. Daarmee gaan we de komende jaren aan de slag.”