Even voorstellen: directeur Panta Rhei Matthijs Ran
‘We zoeken naar docenten die het verschil willen maken’
Matthijs Ran is op 1 mei gestart als schooldirecteur op Panta Rhei in Amstelveen, een vmbo-school die sinds dit jaar onderdeel is van de Cedergroep. Hij trof geen gespreid bedje aan, maar ziet dat er door het hele team keihard wordt gewerkt aan de kwaliteit van het onderwijs en de herprofilering van de school. “Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”
Matthijs is sinds de fusie de eerste schooldirecteur zonder bestuurlijke taken, want Panta Rhei maakt nu deel uit van de Cedergroep. De kamer van de directeur/bestuurder, gevestigd op de tweede verdieping, besloot hij daarom niet te gebruiken: “Samenwerken in een informele sfeer is belangrijk. Daar hoorde een werkkamer op de tweede verdieping – alleen toegankelijk met een pasje – niet bij.” Matthijs richt een kamer in op de begane grond, tegenover de docentenkamer: “Sommige collega’s keken even vreemd op, nu krijg ik complimenten dat ik benaderbaar ben.”

Directeur Panta Rhei Matthijs Ran
‘Processen afsluiten bewijst ook dat we goed op weg zijn’
Schoolcultuur
Het onderwijs op Panta Rhei laat zich inspireren door het model ‘Zes rollen van de leraar’ van Martie Slooter. De rol van gastheer ziet Matthijs bijvoorbeeld sterk naar voren komen in de school: “De leerkrachten begroeten iedere leerling aan de deur. Onze basisregels – gedag zeggen, capuchons en petjes af, telefoons in de kist – leven onze leerlingen, zonder discussie, na. In de school heerst een school- en geen straatcultuur. Onze leerlingen spreken onze docenten respectvol met juf of meester aan.”

Herstellen
Vorig jaar kreeg Panta Rhei van de Inspectie een herstelopdracht opgelegd. Matthijs ziet het als zijn taak de energie in de school terug te brengen. Een van de eerste dingen die hij oppakte is het organiseren van een studiedag: “Ik vond het belangrijk elkaar te informeren over de laatste ontwikkelingen. We werken namelijk hard aan onze herstelopdracht, maar dit is niet voor iedereen zichtbaar.” Tijdens de studiedag kondigde Matthijs aan dat het aantal werkgroepen die ingesteld zijn voor de uitvoering van de herstelopdracht, krimpt van negen naar vijf: “Processen afsluiten bewijst ook dat we goed op weg zijn.”
Profileren
Het proces vraagt ook om herprofilering van de school. Matthijs: “‘Wie zijn wij?’ ‘Hoe ziet de omgeving ons?’ Dat onderzoeken we nu. Die informatie is nodig om gericht nieuwe leerlingen te werven. De daling van het aantal reguliere leerlingen maakt van onze werving een extra noodzaak.” Het aantal leerlingen in de Internationale Schakelklas (ISK) dat ook onderdeel van de school is, neemt wel toe: ‘Deze leerlingen verhuisden van de tweede etage naar begane grond. Een goed besluit, de ISK- en leerlingen van het reguliere onderwijs mengen beter dan voorheen.’
'Wij doen, in de vier jaar die wij hebben, alles om onze leerlingen een positief beeld te geven van zichzelf'
Verbouwen
Aanpassingen in het gebouw, zoals de komst van de bibliotheek, gaan ook bijdragen aan de herprofilering: “Onze sectie Nederlands kreeg hiervoor subsidie. Daar ben ik trots op. Met kleden op de grond, goede verlichting en lekkere banken is het een plek waar kinderen graag zijn. Lezen, een vast roosteronderdeel, gebeurt in de bieb.”
Deze eerste verbouwing smaakt naar meer, zegt Matthijs: “We zijn vergaand met elkaar in gesprek over de look and feel van het pand. Onze school is veertien jaar geleden opgeleverd en voelt industrieel aan met overal staal en beton. We willen een warmere en gezelligere sfeer, aansluitend bij onze werkwijze.” Matthijs zijn ultieme wens is het samensmelten van de onder- en bovenbouw. De gebouwen voelen nu nog als afzonderlijke scholen. Een nieuwe ingang en een overdekte passage zijn hiervoor nodig.
Werkgeverschap
Panta Rhei zoekt kortom, stabiliteit. Ook in het docententeam: “Een aantal docenten zet zich al jaren met hart en ziel in, maar de rest van ons team is jong. Een aantal nog onbevoegd. We hebben meer ervaren docenten nodig die de ontwikkeling van de jonge leerkrachten ondersteunen. Docenten die bewust, net als ik, kiezen voor Panta Rhei vanwege onze opdracht, populatie en onderwijsinhoud. Kortom: mensen die het verschil willen maken.”
Tot slot noemt Matthijs ‘zijn’ vmbo de ruggengraat van onze samenleving: “Wij doen, in de vier jaar die wij hebben, alles om onze leerlingen een positief beeld te geven van zichzelf. Kies voor Panta Rhei, dan kies je voor een school waar jouw kind écht wordt gezien. Dat wil toch iedere ouder?”