Rondje langs de scholen
Cederscholen presteren goed
Inspectie voert kwaliteitsonderzoek uit op het HLW
De inspectie heeft op 27 november 2023 een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd op het HLW op de afdelingen vmbo-gt en havo. Het onderzoek maakt deel uit van een steekproef. Duco Adema: “We zijn als Cedergroep heel blij met de uitkomst en zien het als een mooie stimulans om verder te werken aan de kwaliteit van het HLW.”
Uit het rapport:
Eindoordeel We beoordelen de onderwijskwaliteit van het Hervormd Lyceum West afdelingen vmbo-gt en havo als Voldoende. Zowel het onderwijsproces als de onderwijsresultaten zijn Voldoende. Wat gaat goed De school werkt systematisch en cyclisch aan verbetering van het onderwijs. Dit doet zij door concrete doelen te koppelen aan activiteiten waardoor deze geschikt zijn voor evaluatie. Deze manier van werken zorgt ervoor dat er draagvlak is voor gestelde doelen. De kwaliteit van het didactisch handelen is van voldoende niveau. Daarnaast heeft de school alle leerlingen in beeld en zorgt zij er ook voor dat iedere leerling begeleiding en extra ondersteuning krijgt wanneer dit nodig is. Een kenmerk van de school is de kleinschaligheid waardoor bijna iedereen op de school elkaar kent.


Panta Rhei scoort op alle niveaus Voldoende
Op 19 december heeft de inspectie een herstelonderzoek gedaan op alle afdelingen (vmbo-b, vmbo-k en vmbo-tl) van Panta Rhei. De inspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs als Voldoende. Duco Adema: “Geweldig hoe Panta Rhei met de herstelopdracht aan de slag is gegaan. Complimenten voor wat in korte tijd is bereikt.”
Uit het rapport: Wij hebben de kwaliteit van het onderwijs op alle afdelingen (vmbo-b, vmbo-k en vmbo-tl) van Panta Rhei destijds als Onvoldoende beoordeeld. Zowel de kernstandaard pedagogisch-didactisch handelen (OP3) als de kwaliteitszorg (SKA1, SKA2 en SKA3) waren van onvoldoende kwaliteit. Daarnaast waren er nog enkele tekortkomingen bij de standaarden Zicht op ontwikkeling en begeleiding (OP2) en Afsluiting (OP6). Wij beoordelen de kwaliteit van het onderwijs nu als Voldoende . Alle standaarden zijn beoordeeld als Voldoende. Alle tekortkomingen die in 2022 zijn vastgesteld zijn weggenomen en aan de herstelopdrachten is voldaan. Wel geven we een herstelopdracht ten aanzien van de wettelijke vereisten rond burgerschapsonderwijs.
Wat gaat goed?
De school heeft het pedagogisch-didactisch handelen in grote mate verbeterd. De lessen kennen een doelgerichte opbouw, de uitleg is helder en passend bij het niveau van de leerlingen, de lessen verlopen ordelijk en de leerlingen doen actief mee met de les. Daarmee voldoet de school weer aan de basiskwaliteit. De school heeft op doelgerichte wijze gewerkt aan onderwijsverbetering. Dit is zichtbaar in de beleidsdocumenten, hoorbaar in de gesprekken en merkbaar in de praktijk. Het team en de schoolleiding van Panta Rhei werken gemotiveerd en in gezamenlijkheid aan goed onderwijs. De voortgang op de gestelde doelen wordt gemonitord en geëvalueerd.
Remon Klik (HLZ) filmleraar van het Jaar
Wat een feest! Remon Klik, docent biologie op het HLZ in Amsterdam is tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2023/2024. Uit het juryrapport: “In de lessen biologie van Remon Klik maken leerlingen stop-motionfilmpjes om de werking van organen, zoals het hart of de longen, écht te leren begrijpen. Hij versterkt zijn lessen met beeld en begeleidt talloze leerlingen die ervoor kiezen hun profielwerkstuk in documentaire vorm te maken.” Remon was een van de zes genomineerden tijdens deze zesde editie van Filmleraar van het Jaar, een landelijke verkiezing, georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de regionale Filmhubs om meer aandacht te vragen voor (het belang van) filmeducatie.


HWC-leerlingen uitstekende debaters
Op 7 februari nam een aantal leerlingen uit havo 4 het op tegen leerlingen van het Keizer Karel College en het Amstelveen College. Dit debat wordt jaarlijks georganiseerd door de Rotary Amstelveen om leerlingen ervaring te laten opdoen in debatteren en argumenteren. Voor de HWC-leerlingen was het een succesvolle avond: zij wonnen als team en Hennie Hogenberg was de beste debater van de avond.
Junior Company-leerlingen (VLC Mijdrecht) vallen in de prijzen
Op 17 januari was de regionale pitch battle van Jong Ondernemen in de Koepel in Haarlem. Ook de havo-P Business klas 4 van het VLC uit Mijdrecht was aanwezig. Deze jonge ondernemers presenteerden hun ideeën voor een jury die bestond uit Iris Koolen, Tobias Noorlander en Vincent Biekman en een groot publiek. De beide Runner Up-prijzen waren voor twee teams van het VeenLanden College, namelijk Team Lousé van Elif en Sedra en Team FoodForKids van Leandro, Lucas en Bram. Hun docenten: “Daar zijn we natuurlijk heel erg trots op!”


Cadeau: een telescoop voor de CSB
Eind januari kreeg de CSB een mooie telescoop cadeau van de opa van een van de CSB-brugklasleerlingen. Inmiddels staat de telescoop klaar voor de sterrenkoepel en de sterrenkunde-avonden. Tijdens de open avonden konden alle nieuwe leerlingen (en hun ouders) al naar de sterren kijken.