Inspiratie

Bijeenkomst Kenniskring ICT

Samen aan de slag met digitale geletterdheid

De Cederbrede Kenniskring ICT bestaat inmiddels vijf jaar. In het schooljaar 2022-2023 schreef deze groep een beleidsadvies voor de Cedergroep over ICT in het onderwijs. Op 26 maart 2025 kwamen ICT-coördinatoren en betrokken docenten van de Cederscholen samen op het Hermann Wesselink College (HWC). Tijdens deze bijeenkomst deelden zij hun ervaringen en ambities rondom digitale geletterdheid in hun onderwijspraktijk. “Mooi dat we als Cederscholen hierover onze kennis en expertise uitwisselen,” zegt voorzitter Wilfred Vlakveld. Een verslag van de inspirerende middag.

Karlot Bosch

Hervormd Lyceum Zuid (HLZ): vakoverstijgend en creatief

Het HLZ werkt aan digitale geletterdheid zowel als middel als doel. ICT-coördinator Karlot Bosch vertelt: “We willen leerlingen digitaal vaardig maken én deze vaardigheden inzetten voor het versterken van het onderwijs.” Binnen de school wordt gewerkt met platforms als LessonUp, Test-Correct en Catwise. “LessonUp helpt ons interactieve lessen te ontwikkelen. Test-Correct is waardevol bij het formatief handelen en voor dyslectische leerlingen. En Catwise helpt ons betere feedback te geven, zowel individueel als in groepsbesprekingen,” legt Karlot uit.

Daarnaast is het vak Future Media een belangrijk speerpunt. Leerlingen werken daarin aan ICT-basisvaardigheden, programmeren, contentcreatie, mediawijsheid en – sinds kort – AI. Karlot: “Het vak is een mix van digitale en analoge vaardigheden. Leerlingen bouwen websites, ontwerpen cv’s of maken digitale escaperooms. We willen vooral hun creatieve en kritische denkvermogen prikkelen.”

De ambitie van HLZ ligt in doorontwikkeling. Bosch: “We willen toekomstbestendig blijven. Dat betekent meer focus op AI, stabielere beoordeling en mogelijk informatica als keuzevak.”

VeenLanden College (VLC): stap voor stap vooruit

Op het VLC krijgt digitale geletterdheid vooral in de onderbouw aandacht, met computervaardigheden tijdens mentorlessen. Docent Mark ten Dam (locatie Mijdrecht) ziet echter dat de continuïteit nog ontbreekt: “Wat ze in de onderbouw leren, zakt in de bovenbouw weer weg. Dat is zonde.”

Er zijn wél inspirerende initiatieven. In de lessen Techniek wordt geprogrammeerd, en in de MakerSpace ontwikkelen leerlingen zich via lasersnijden en robotica. De locatie Vinkeveen werkt volledig via een digitale leeromgeving. “Daar zijn de leerlingen behoorlijk vaardig,” zegt Ten Dam.

Toekomstplannen zijn er volop. “We willen Learnbeat of het platform van het HLW inzetten voor een doorlopende leerlijn. Maar daarvoor is vooral tijd, ruimte en draagvlak nodig,” benadrukt Mark.

Mark ten Dam

Nasir Al Aedanee en Ming Faraz-Kan

Hervormd Lyceum West (HLW): structureel en innovatief

Het HLW pakt digitale geletterdheid op een zeer gestructureerde en praktijkgerichte manier aan. Nasir Al Aedanee en Ming Faraz-Kan van NxtGen+ leggen uit hoe de leerlijn werkt: “We beginnen in leerjaar 1 met het gelijktrekken van vaardigheden bij Techniek. Vanaf daar bieden we verdiepende programma’s aan zoals de Junior Techklas en de Tech Academy.”

Leerlingen leren er alles over gametech, AI, ethical hacking en robotica. In de bovenbouw kunnen ze kiezen voor Informatica, met modules als cybersecurity, IoT en digital design. “Het gaat om leren door te doen. Ze ontwerpen games of bouwen prototypes,” aldus Faraz-Kan.

Rolmodellen zijn cruciaal, vertelt Nasir: “Oud-leerlingen en professionals komen terug als coaches. Dat werkt enorm motiverend.” Voor de toekomst mikt HLW op een eigen leerplatform en een innovatief DigiTechLab.

‘We willen naar een schoolbreed beleid. De infrastructuur verbeteren. En robotica als keuzevak opnemen’

Futuris: bouwen aan een stevige basis

Futuris is nog zoekende in de aanpak van digitale geletterdheid, maar maakt duidelijke stappen. “We zijn nu vooral bezig met quick wins,” vertelt Delmar Sumter, coördinator Digitale Geletterdheid. “Docenten krijgen trainingen in tools zoals Test-Correct, en dat werkt aanstekelijk.”

Met name binnen de vakken Dienstverlening & Productie wordt al gericht gewerkt aan de kerndoelen van SLO. “Daarin lopen we voorop,” aldus Delmar. Toch zijn er ook uitdagingen. “We hebben maar vier computerlokalen. En het aanbod voor vmbo-t moet echt beter.”

De school is ambitieus: “We willen naar een schoolbreed beleid. De infrastructuur verbeteren. En robotica als keuzevak opnemen. Dat vraagt nog veel werk, maar de wil is er.”

Delmar Sumter

Onno Kroese

De CSB: eerst de docent, dan de leerling

“Onze visie is helder: eerst een digitaal geletterde docent, dan pas een digitaal geletterde leerling,” zegt Onno Kroese, ICT-coördinator en i-Coach bij de CSB. Sinds 2021 werkt de school met het programma Millennium Skills en zijn vier i-Coaches opgeleid.

De afgelopen jaren zijn diverse tools en trainingen ingezet, van Test-Correct tot LessonUp. Ook is BYOD ingevoerd. Onno: “Met de i-Coaches ondersteunen we collega’s bij onderwijsontwikkeling en innovatie.”

Toch zijn er obstakels. “Tijd is de grootste vijand,” erkent Onno. Ook de borging blijft lastig. Dit schooljaar is er subsidie binnengehaald en samen met Patricia van Slobbe (‘Kleppen dicht’) wordt gewerkt aan een groeiplan. “We willen de secties betrekken en van daaruit werken aan goed onderwijs waarin digitale geletterdheid vanzelfsprekend is.”

Hermann Wesselink College (HWC): technologie en cultuur hand in hand

Op het HWC, de gastlocatie van deze bijeenkomst, is digitale geletterdheid breed ingebed. “We bieden in leerjaar 1 en 2 ICT-vaardigheden aan in mentoruren. Leerlingen leren werken met Magister, Moodle en Test-Correct,” vertelt Jan Mulder, docent Technologie en Informatica.

Als Cultuurprofielschool combineert het HWC technologie met kunst in het Medialab. Daarnaast krijgen leerlingen les in robotica, microbits, en computational thinking, zowel in het reguliere curriculum als in het Techlab op vrijdagmiddag. “Bij ons werken alle leerlingen en docenten met een laptop. Dat maakt veel mogelijk,” aldus Jan.

De ambitie ligt bij verdere integratie in alle vaksecties. “We willen digitale geletterdheid per vakgebied verankeren, met kruisbestuiving tussen vakken. En natuurlijk is er veel aandacht voor AI. We hebben een werkgroep opgericht en formuleren leidende principes rond ethiek, privacy en inclusiviteit.”

Jan Mulder

ICT-beleidsplan: op weg naar toekomstgericht onderwijs

De Kenniskring ICT heeft de afgelopen tijd een heldere visie geformuleerd het gebied van digitale geletterdheid, waarmee alle Cederscholen de komende jaren mee aan de slag kunnen. Een samenvatting.

We streven als Cedergroep naar onderwijs waarin ICT zowel middel als doel is. Enerzijds willen we dat ICT het leren versterkt via actief, betekenisvol onderwijs, ondersteund door modellen als TPACK. Anderzijds werken we aan structurele digitale geletterdheid, waarbij leerlingen kennis, vaardigheden én houding ontwikkelen om digitaal vaardig de samenleving in te stappen. Scholen krijgen ruimte voor eigen invulling binnen gezamenlijke uitgangspunten.

Om deze ambities waar te maken hanteren we het 4-in-balansmodel: visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur moeten op elkaar aansluiten. Elke school beschikt over stabiel internet, smartboards en laptops. Docenten krijgen ondersteuning én scholing, zodat ICT bewust en effectief in de les wordt ingezet.

Alle scholen maken bovendien een overzicht van gebruikte tools en middelen, waardoor samenwerking en duidelijkheid worden bevorderd.

Digitale geletterdheid krijgt een structurele plek: scholen ontwikkelen en voeren een leerlijn uit, zodat elke leerling digitaal vaardig uitstroomt. De komende jaren faciliteert de Cedergroep dit proces actief.

Uiteindelijk willen we dat elke docent ICT met meerwaarde weet in te zetten, de infrastructuur toekomstbestendig is en alle leerlingen digitaal geletterd de school verlaten. Zo bereiden we onze leerlingen én het onderwijs voor op de digitale toekomst.

Volgende pagina