Inspiratievideo

Hommage aan pionierende vliegeniers

In deze rubriek inspireren docenten hun collega’s met een bijzonder filmpje. Dit keer de bijdrage van Julian van Batenburg, docent geschiedenis op het Hermann Wesselink College.

Julian van Batenburg: “Aan het begin van de 20e eeuw blaakte de Europese samenleving van zelfvertrouwen. De vooruitgang van de moderne wetenschap creëerde een sterk gevoel van optimisme en vertrouwen in de toekomst. Waren baanbrekende uitvindingen als de automobiel, de telefoon, de filmcamera en elektrisch licht immers geen bewijs dat het leven nog nooit zo ‘modern’ en gemakkelijk was geweest? In deze belle epoque vol vooruitgangsgeloof was men zelfs van plan de zwaartekracht te overwinnen; de mens zou op een goede dag echt kunnen vliegen.

Vol goede moed gingen uitvinders en wetenschappers wereldwijd met deze missie aan de slag. Dat de Amerikaanse fietsenmakers Orville en Wilbur Wright uiteindelijk als eerste een succesvolle vlucht wisten te maken is algemeen bekend. Maar daarbij worden de vele mislukkingen, voorafgaand aan elk succes, maar al te makkelijk vergeten. Dit filmfragment is een hommage aan alle pionierende vliegeniers die, vaak met gevaar voor eigen leven, het onmogelijke mogelijk probeerden te maken.

De parallellen met onze tijd zijn niet moeilijk om te trekken. Ook nu is er een stevig verankerd geloof in wetenschap en techniek. Maar ook nu laat de natuur zich niet zomaar temmen. Of het nu gaat om zwaartekracht, klimaatverandering of een mondiale pandemie, de mensheid is inventief genoeg om grote uitdagingen het hoofd te bieden. Maar dat dit bijna nooit in één keer goed gaat is een historische les waar wij, met het oog op de nabije toekomst, allemaal lering uit zouden kunnen trekken.”

Hoe dat ging? Bekijk hier de video:

Heb jij nu ook zo’n leuk filmpje? Stuur het naar: info@cedergroep.nl !